Hoe het allemaal is begonnen.

Op de plaats waar nu de Viersprong is, stond de boerderij van Harry en Betsie Brans.

De officiële opening vond plaats op 17 november 1972.

We zien hier burgemeester J. van den Braak die bij de opening van het gemeenschapshuis de naam onthult.

 

Op 19 mei 1971 is de oprichtingsakte-akte opgetekend van Stichting Gemeenschapshuis Gassel, kortweg SGG.

Toenmalige bestuursleden:

Voorzitter: Pieter Poos
Penningmeester: Cor van Boekel
Secretariaat: Mien Behet-Kerstens
Bestuursleden: Sjef van de Lockant
Gerrit Mooren
pastoor de Smit
Johan Smits

De locatie en geschiedenis:

Begin jaren ’70 werd het idee geboren voor het oprichten van een gemeenschapshuis in Gassel. Een aantal Gasselnaren nam hierin initiatief. Ze zagen een kans, een locatie met mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Een voorziening ván en vóór álle Gasselnaren.
Er moest veel gebeuren.
Ideeën werden plannen, Gasselse bewoners werden enthousiast gemaakt en contacten werden gelegd voor de realisatie van het plan.
Een stichting werd opgericht en de mensen werden bijeen gebracht om het gebouw van de oude school te verbouwen en als zodanig in te richten.

(bron: BHIC)
Het oude gedeelte van de Viersprong werd in 1938 gebouwd als bewaar- annex huishoudschool door de Zusters van het Klooster van Gassel (formeel Vereeniging Christelijke Liefdadigheid te Grave) die gevestigd waren in het naastgelegen huis Dorpstraat 8. De bewaarschool (kleuterschool) bleef daar gevestigd totdat het gebouw werd omgevormd en uitgebreid tot het nieuwe Gemeenschapshuis De Viersprong. Voor de opening in 1972 was het gemeenschapshuis gevestigd in de oude school waar de lokalen waren omgebouwd tot sport- en toneelzaal en in de zijruimte o.a. een doktersruimte was gevestigd. Dit gebouw (tevens voormalig gemeentehuis en woning van gemeentesecretaris Jan Walboomers) werd na het gereedkomen van de Viersprong gesloopt.
Voor het nieuw gebouwdeel werd een boerderij gesloopt die in ca. 1872 was gebouwd. De laatste bewoners waren Harrie Brans en zijn nog jonge gezin. Daarvoor was het huis van zijn schoonvader Hent Cuijpers.
De Viersprong is destijds door de Gasselse gemeenschap met een bijdrage van gemiddeld 100 gulden per gezin massaal gesteund.
De naam ‘de Viersprong’ is ingezonden door Theo de Kleijn.

Beheerders van toen

Wim Poels is in 1972 begonnen als beheerder van de Viersprong, tot ongeveer 1976. Daarna heeft Jan Derks het stokje overgenomen tot 1979. Frits van Leur is beheerder van de “Viersprong” geweest van 1 oktober 1979 tot 1 april 1992. Velen kennen het befaamde spel ‘’barkruk heffen’’, zijn hond ‘Droepie’ en de ‘kratten bier’ tegen de muur nog.
Riet Peters is beheerder geweest van 1 april 1992 tot 1 december 2006. Er kwam een échte bar in de foyer. Claudia Toebes was beheerder van 1 december 2006 tot 1 maart 2010.
Daarna heeft Corine Ariëns het beheer ongeveer voor 3 maanden overgenomen.
Toen kwam een beheerloze periode. Alle gebruikers hebben zich toen ingezet om de Viersprong draaiende te houden, een drukke tijd voor het toenmalig bestuur.
Op 6 juli 2011 is een nieuwe beheerder gevonden in de persoon van Tonnie Cremers. Hij heeft de foyer een naam gegeven: ‘d’n Huuskamer’.

Oproep aan iedereen:
Wie heeft nog foto’s, anekdotes, of exacte data in het geheugen of ergens in een ‘ouwe doos’?
Het zou leuk zijn deze informatie te delen op deze pagina.